Dorpsgemeenschap en Sociale samenhang

De impact van de mogelijke komst van windmolens in Zarren is nu al merkbaar in onze dorpsgemeenschap. Wat steeds een hechte gemeenschap was, komt onder druk te staan door de verdeelde meningen en belangen die spelen bij grondeigenaars en omwonenden, en bij voor- en tegenstanders.


Landeigenaars worden door projectontwikkelaars tegen elkaar uitgespeeld. Sommige eigenaren krijgen lucratieve voorstellen, terwijl anderen enkel met de nadelen zullen achterblijven. 

Omwonenden – tot ver rond de windturbines – worden enkel met de negatieve gevolgen opgezadeld, en kunnen niet allen even goed begrip opbrengen voor landeigenaars die de windturbines faciliteren.

Ook omwonenden ervaren verdeeldheid onderling. Zij die direct geconfronteerd worden met de nadelen van de windturbines, worden niet altijd even goed begrepen door wie er 10km verderop geen hinder zal van ondervinden.

Kortom, de sociale cohesie in Zarren wordt hierdoor ernstig aangetast.

Dit leidt tot spanningen binnen het dorp, waarbij buren en vrienden tegenover elkaar komen te staan. Zelfs familiebanden komen onder druk te staan.


Het grote geld dat projectontwikkelaars bieden, speelt een sleutelrol in deze problematiek. De voorgestelde bedragen overstijgen ruimschoots de normale grondprijzen, waardoor sommige grondeigenaars snel geneigd zijn om in te stemmen met de bouw van een windturbine. Echter, wanneer er enkel een gewone marktprijs zou worden betaald, lijkt het onwaarschijnlijk dat evenveel landeigenaren bereid zouden zijn hun gronden ter beschikking te stellen.


Zarren dreigt verscheurd te raken door deze ontwikkelingen. Het gebrek aan transparantie en inspraak zorgt voor frustratie onder inwoners die zich machteloos voelen tegenover de beslissingstrajecten van projectontwikkelaars en overheden.

En we staan heus niet alleen met dit machteloze gevoel, zo blijkt.

Onlangs nog beschreef een journalist voor de krant De Standaard hoe de dorpsgemeenschap in Wuustwezel ineenviel met de komst van windturbines aldaar (De Standaard, 12/10/2024). Grondeigenaars die een overeenkomst ondertekenden met de projectontwikkelaar hadden bovendien al snel spijt van hun beslissing. De “zwijgcontracten”, die ze ervaren als een vorm van chantage, laten hen evenwel niet toe om zich publiekelijk negatief uit te laten over de situatie. De benadeelde omwonenden die zich radeloos trachten te verweren, zijn leken in het juridische gebeuren, en worden meewarig door de projectontwikkelaar in een slecht daglicht gesteld. De projectontwikkelaar die zich wellicht sterk voelt met een financieel machtig bedrijf achter hem, dat juridisch doorspekt is en er met een uitgebreid team dagdagelijks aan werkt, pleegt er de gewone burger die zich probeert te verweren in de luttele vrije tijd die hem overblijft, met Don Quichot te vergelijken, de dwaze held die uiteindelijk toch z’n strijd verliest tegen de windmolens. In datzelfde artikel durft de projectontwikkelaar te beweren een draagvlak te willen creëren …
Nog recenter, en dichter bij huis, lazen we dat ook in Oostkamp wantrouwen ontstond binnen de gemeenschap (KW, 7/01/2025).


Als gemeenschap moeten we waken over de sociale samenhang in ons dorp. Dit betekent dat we niet enkel de economische voordelen voor enkelen in overweging mogen nemen, maar ook de leefbaarheid voor alle inwoners op lange termijn. Alleen door open communicatie en samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat Zarren een plek blijft waar mensen met respect en begrip samenleven.

De dorpsraadvoorzitter verwoordde de bedreiging voor onze gemeenschap eerder al erg treffend naar onze gemeenteraad toe, op 24/02/2025. Lees hier nog even z’n toespraak.

Een grote opkomst maandagavond op de gemeenteraad van Kortemark, waar Bertrand Van Acker het woord nam.

foto Het Nieuwsblad ©dme – 25/02/2025 – artikel Daron Mertens
Grote opkomst op gemeenteraad na onrust over mogelijke komst van windmolens, raadslid neemt ontslag: “In ons dorp is dit een verwoesting”


“We peilen nu bij de inwoners in de buurt of er interesse zou zijn voor één of meerdere mogelijke windmolens” dixit de projectontwikkelaar die in Zarren actief is, in het artikel van HLN (Gudrun Steen), 20/02/2025.
Het is maar hoe je het verwoordt als projectontwikkelaar … grondeigenaars verleiden met onvoorstelbare geldbedragen om een windturbine op hun grond te laten bouwen, zal inderdaad een interesse opwekken … voor die onvoorstelbare bedragen. Weinig kans wellicht op feitelijke interesse in een windturbine, mocht men de normale waarde voor landbouwgrond aanbieden, van pakweg 10 euro/m². Bovendien is de projectontwikkelaar nogal selectief in de keuze van gecontacteerden … inwoners die enkel nadelen zullen ondervinden en niet in aanmerking komen voor de bouw van een windturbine op hun grond, maken blijkbaar geen deel uit van die selectie, zo bewijst de commotie.

Vilt, 14/09/2020 – grote windmolen is win for life voor de grondbezitter
Niet helemaal juist: een winnend loterijticketje zal geen honderden omwonenden ernstig benadelen.

AD, 19/04/20011 – ruzie om windmolens aan de Boompjesdijk in Dinteloord